שיטת פילאטיס קרויה על שמו של ג'וזף פילאטיס, ג'וזף פילאטיס נולד בעיירה קטנה ליד דיסלדורף שבגרמניה בשנת 1880 והוא זה אשר ייסד והמציא את שיטת פילאטיס . רבים בכל רחבי העולם עוסקים באימון פילאטיס אשר חלקם אף ממשיכים לקורס הכשרת מדריכי פילאטיס מזרן ולעיתים לקורס הכשרת פילאטיס מכשירים. אביו של ג'וזף פילאטיס היה אתלט מצליח ממוצא יווני, ואימו, שהייתה ממוצא גרמני, עסקה ברפואה טבעית. כילד סבל ג'וזף הקטן מאסטמה, רככת ודלקות פרקים כרוניות. פילאטיס הצעיר התמסר לחקר אנטומיה ושיטות התעמלות שונות. .
בגיל שלושים ושתיים נסע פילאטיס לבריטניה, שם שימש כמדריך להגנה עצמית ועסק בהכשרתם של בלשי ה"סקוטלנד יארד". עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה הוא נעצר והוחזק במחנה מעצר הבריטי, בשל אזרחותו הגרמנית. ושם במעצר החלו לצמוח שורשיה הראשונים של שיטת פילאטיס, שכן במעצר הוא את מירב זמנו לשכלול התרגילים שהמציא, ואף החל לאמן אסירים וחולים. מכשירי הפילאטיס המפוארים שאנו נתקלים בהם כיום בלימודי פילאטיס או בפילאטיס מכשירים החלו בבית חולים, פילאטיס חיבר קפיצים למיטות בית החולים וכך החולים לבצע תרגילי התעמלות יעילים, ולהתאמן כנגד ההתנגדות שיצרו הקפיצים. עובדה זו הייתה לבסיס שעליה ובהשראתה תוכננו כמה ממיטות ומכשירי הפילאטיס אשר משמשים באימוני פילאטיס מכשירים עד היום.
תחילתו של זרם הפילאטיס
בתום מלחמת העולם שוחרר פילאטיס מהמעצר, ושב למולדתו. שיטת פילאטיס שלו החלה לצבור אהדה רבה בעיקר בקרב קהילת הרקדנים. מי שסלל בעבורו את הדרך לעבודה עם רקדנים היה רודולף וואן לאבאן, שיצר שיטת סימון לריקוד שמבוססת על תרגילי פילאטיס, והיא נלמדת עד היום. תרגיליו של פילאטיס שולבו גם בטכניקות שונות של המחול המודרני. בשנת 1926, החליט פילאטיס להגר לארצות-הברית, איתרע מזלו והוא פגש את קלרה, לימים שותפתו לחיים ולמקצוע. בני הזוג פתחו יחד סטודיו להתעמלות במבנה של להקת הבאלט של ניו יורק, הבחירה במיקום זה עשתה היסטוריה וחסד לשיטת פילאטיס.
רקדני העיר ניו יורק המפורסמים ביותר התעמלו אצל ג'וזף וקלרה בסטודיו במהלך שנות השישים והם אף אימנו את הדור הצעיר של הבלרינות בלהקת הבלט של ניו-יורק. שיטת פילאטיס צברה מאז תאוצה בעולם כולו אך רבים ממתרגלי שיטת פילאטיס ורבים מתלמידי קורס הכשרת מדריכי פילאטיס בין אם זה לימודי פילאטיס מזרן או לימודי פילאטיס מכשירים אינם יודעים כי שם השיטה הוא על שמו של ממציא השיטה ג'וזף פילאטיס עד אשר הם עושים את צעדיהם הראשונים בקורס פילאטיס.
דור המייסדים
עוד בחייו, פתחו שניים מתלמידיו הראשונים של פילאטיס סטודיו להוראת השיטה. הראשונה, קרולה טרייר, תלמידתו, גילתה את יתרונותיה של השיטה לאחר שפציעה קשה קטעה את קריירת הלוליינות שלה. פילאטיס עזר לה לפתוח סטודיו משלה. בוב סייד, שהיה בעבר שחקן הוקי, החל ללמוד בסטודיו והתאהב בשיטה. לא הרחק מהסטודיו של הזוג פילאטיס היה הסטודיו אשר הוא פתח וניסה לפתות את לקוחות הסטודיו לעבור ללמוד אצלו.
ג'וזף פילאטיס נפטר בשנת 1967, והוא לא הותיר אחריו צוואה כלשהי בנוגע לדרכה של השיטה עליה שקד כל חייו, כמו כן הוא לא השאיר תוכנית לימודים מסודרת להכשרת מדריכי פילאטיס. לאחר מותו המשיכה אישתו קלרה להפעיל ולנהל את ה"סטודיו פילאטיס" בשדרה השמינית במנהטן. בשנת 1970 מונתה רומנה קריזונובסקה למנהלת הסטודיו.
דור המייסדים אשר כלל את רון פלצ'ר הרקדן, אייב ג'נטרי, ברוס קינג, מרי באואן, רוברט פיטזלר, קת'י גראנט ולוליטה סן מיכאל אשר פתחו גם הם סטודיו לפילאטיס ואף הוסיפו תרגילים לשיטה ושכללו אותם בהתבסס על הרקע שלהם במחול. למעשה, רק שתיים מתלמידותיו הורשו על-ידי פילאטיס דה-פקטו להדריך ולהכשיר אחרים בטכניקה שפיתח.
מאז ועד היום מתקיים בארץ ובעולם קורס הכשרת מדריכי פילאטיס ובו לומדים הסטודנטים ועוברים הכשרת מדריכי פילאטיס עד אשר הם מסיימים את הקורסים ומעבירים את השיטה הלאה.
בין אם בחרתם ללמוד הכשרת מדריכי פילאטיס בשיטה המודרנית כמו בניסים זוארץ סקול ובין אם בחרתם בשיטה הקלאסית אין עוררין כי לימודי הדרכת פילאטיס נותנים ערך ומימד נוסף לאימונים. רבים מבתי הספר מציעים אף לימודי תעודה בינלאומית אך עם תעודה זו או בלעדיה, שיטת פילאטיס היא בינלאומית ורפרטואר התרגילים הוא אוניברסלי.